Pridruži se

Tako boste sprostili boleče, otekle in utrujene noge

2016-09-30 11:32:45 0 Avtor: Likopen Prebrano: 4445
Tako boste sprostili boleče, otekle in utrujene noge

Tudi vas mučijo utrujene, težke ali boleče noge, med delom ali še posebej zvečer? Ste že slišali za izraz "svinčene noge"? Vzrok je skoraj zagotovo v bolezni ven na spodnjih okončinah, ki se stopnjuje do vedno hujših oteklih nog in bolečin. 

Preberite si nekaj preprostih trikov s katerimi boste razbremenili težke, boleče noge in preverite gel za utrujene noge

Zakaj so čez dan ali zvečer noge boleče in težke? 

Kronična venska bolezen ali kronično vensko popuščanje je največkrat odgovorno za nastanek bolečin in zatekanja v nogah, pod koleni, v mečih in gležnjih. Moteno je normalno gibanje in delo. Bolečina ali oteklina v nogah nastane zaradi napak v venskem pretoku krvi iz nog do srca. Ker v nogah zastaja kri, se lahko močno poveča pritisk, vene pa se še razširijo. 

Pomembno: Ravnajte preventivno in ukrepajte, saj se stanje z leti stopnjuje v vedno bolj ovirano gibanje, nastanek krčnih žil, krvnih strdkov ali razjed.

Pojavlja se pekoč občutek, občutek utrujenih, bolečih in težkih nog ter otekanje goleni. Te težave so največkrat najbolj izrazite zvečer, ker smo skozi celoten dan bodisi preveč sedeli ali stali. Ponoči v mečih lahko nastajajo krči, do jutra pa bolečine in otekline izginejo.

Priporočamo:

gel za utrujene noge

Activar Flux Kostanjev gel za utrujene noge

Gel z izvlečkom divjega kostanja, borovnice in kofeina ohladi in osveži ter odpravlja občutek težkih in utrujenih nog

29,85€

Kateri so vzroki za boleče in otekle noge

Kri v nogah se ne dovaja nazaj v gornje okončine, ampak zastaja v nogah. Zakon težnosti povzroča zadrževanje krvi v venah nog, kar imenujemo venska staza oz. venski zastoj. Noge začnejo boleti in otekati zaradi:

 1. Dolgo stanje in sedenje
 2. Dedni vzroki povečajo možnost za nastanek venske bolezni in bolečin
 3. Prekomerna telesna teža povzroča rahljanje vezivnega tkiva
 4. Kajenje in alkohol
 5. Pomanjkanje gibanja
 6. Močni viri toplote, vročina
 7. Pretesna oblačila, nogavice, pasovi, ki ovirajo pretok krvi ali visoke pete
 8. Otekle noge in krčne žile se pogosto pojavijo pri nosečnicah zaradi hormonskih sprememb, ki povzročajo širjenje sten žil. Plod pa pritiska na vene v medenici in tako ovira nemoten pretok krvi proti srcu
 9. Druga zdravila in bolezenska stanja (srčni bolniki)

Pomembno je poudariti, da že razvite bolezni ven ni mogoče povsem odpraviti, težave lahko le omilimo in preprečujemo zaplete. Zato je nujno, da ravnate preventivno in se izogibate dejavnikom tveganja za nastanek krčnih žil in zastajanja krvi v nogah.

Kako olajšati in sprostiti utrujene in boleče noge

S temi nasveti si pomagajte do razbremenitve napetosti v nogah. Nekateri ukrepi zagotavljajo takojšnjo in vsaj začasno olajšanje. Eno najbolj učinkovitih mazil pa je gel z izvlečkom divjega kostanja kostanja. Poglejte tudi za naravnimi sestavinami kot so izvleček borovnice, kofein ali mentol.  

 • Izogibajte se dolgotrajnemu sedenju ali stanju - Če med delom dolgo stojite ali sedite, vmes večkrat vstanite, razgibajte stopala in noge, naredite nekaj korakov. S hojo in krčenjem mišic spodbudite pretok krvi iz ven v nogah proti srcu.
 • Če je možno, večkrat na dan vzdignite noge nad nivo glave. Uležite se na posteljo in podložite noge ali jih prislonite na steno. S tem boste olajšali odtekanje krvi iz nog proti srcu.
 • Poizkusite se več gibati. Gibanje, še posebej  plavanje, kolesarjenje in hoja bodo pospešili prekrvavitev in olajšali napetost v nogah
 • Izogibajte se dolgotrajnim virom toplote -  sončenju, solariju, vročim kopelim in savni. Vročina širi vene v nogah in upočasni pretok krvi. Težave, kot so občutek težkih, utrujenih in napetih nog, bodo bolj izrazite.
 • Izvleček iz divjega kostanja, je najbolj priznano in učinkovito naravno zdravilo za utrujene, boleče noge ter krčne žile. Njegova sestavina "Escin", izboljšuje cirkulacijo krvi v nogah in tako ublaži motnje venskega obtoka. Raziskave so potrdile njegov protivnetni učinek in izboljšanje simptomov, ki nastanejo pri kroničnih venskih obolenjih. Zato si dvakrat dnevno vtrite kostanjev gel.
 • Gel za utrujene noge kombinirajte s kompresijskimi nogavicami. Kompresijske nogavice so zelo učinkovite in bi jih morali nositi tudi poleti, čeprav je zelo neprijetno. Obstaja vrsto barv in različic.
 • Privoščite si mrzlo kopel za noge ali izmenjujte toplo-mrzlo okolje (knajpanje), kjer spodbujamo naravno krčenje in širjenje ven, kadar je za telo to potrebno. 


Zaradi natančne diagnoze težav z nogami obiščite svojega zdravnika, ki vam bo lahko izdal napotnico za obisk flebologa (specialist za bolezni ven). 

Komentarji

Napiši komentar

Poganja OpenCart
Likopen | Kozmetika z organskim likopenom © 2020

Kontakt