Pridruži se

Vodič: Čiščenje kože nagnjene k aknam, ki odstranjuje ogrce

2016-04-07 18:05:23 0 Avtor: Bor Prebrano: 919
Vodič: Čiščenje kože nagnjene k aknam, ki odstranjuje ogrce

Nega aknaste kože zahteva posebno rutino, da bo odstranjevanje trenutnih komedonov (ogrcev) uspešno in da preprečimo nastanek novih.

Tvoja prioriteta mora biti pravilno čiščenje kože nagnjene k aknam, ki lahko že takoj odpravi nečistoče in izboljša kožo. Z rednim čiščenjem kože na obrazu, odstranimo vso nečistočo, odvečno maščobo in bakterije s kože. A le, če uporabljamo pravo sredstvo. Svetujemo , da se s tem začne že zgodaj v življenju, tako, da postane to navada, tako kot umivanje zob. 

Za čiščenje ni dovolj samo voda, prav tako ni dobro navadno milo iz kopalnice. Tako ne dobiš sestavin, ki so potrebne za kožo z nečistočami.  Nasprotno, koži lahko tudi škoduješ!

Kaj odstranjujemo s čiščenjem aknaste kože?

Veliko ljudi niti ne ve, kaj pravzaprav sploh počnejo, ko čistijo aknasto kožo. Aken namreč  ne povzroča umazanija. Umazanija sicer lahko gre v poro, še posebej ko je pora odprta in čista, vendar to ni glavni vzrok ogrcev. 

Z ustreznim čistilnim gelom zaviramo razmnoževanje bakterije P. acnes, ki jih sicer najdemo na vsaki koži, tudi na zdravi. Bakterije povzročajo vnetje, tako da se ujamejo skupaj z oljem v porah in se tam prehitro namnožijo, imunski sistem pa se odzove z vnetjem, takšnim, da nastane mozolj. 

Običajno aknasto koži in ogrce spremlja tudi preveč mastna koža. Odvečen loj se nabira na površini kože in se lepi skupaj z odmrlimi kožnimi celicami v porah. Naloga čistilnega gela je tudi da predre oljno bariero in raztopi skupke celic in loja. 

Zakaj je pravilno čiščenje aknaste kože bistveno?

Torej, aken ne povzroča umazanija, niti olje, bakterije pa tudi niso glavni krivec za tvoj mozolj. Zakaj bi sploh čistili?

Zato ker vsak komedon (ogrc) nastane s prekomerno in proizvodnjo kožnih celic v porah. To se imenuje hiperkeratoza.  Nepravilno luščenje odmrlih in poroženelih kožnih celic zamaši izvodila žlez lojnic in ovira ali zaustavi izločanje sebuma. Če koža tvori preveč sebuma (seboreja) in odmrle kožne celice ostanejo na koži (hiperkeratoza), se lahko to dvoje nakopiči v dlačnem mešičku (pori) in skupaj tvori čepek. Zaradi tega nastane zaprt ali odrpt komedon (ogrc). Zato moramo s kože redno odstranjevati odmrle kožne celice.

Razlog za mašenje por je lahko tudi prepogosto in agresivno čiščenje kože. Velikokrat akne nastanejo prav zaradi prepogostega čiščenja in obenem še z grobimi in abrazivnimi mili in čistili ter čistim alkoholom, ki ubijejo kožne celice, te pa se ujamejo v porah pod kožo, skupaj z oljem in bakterijami.

Ali ste vedeli: Aken ne povzroča umazanija, agresivno čiščenje pa prej škodi kot koristi koži

Pomembna lastnost čistil za aknasto kožo so sestavine, ki raztopijo zlepljenje mrtve kožne celice s sebumom. Produkti za lase in make-up so eni takih, ki povzročajo tako lepljenje. Če imate zelo mastno kožo, ki se tudi sveti, je pa lahko tudi olje problem, ker ga je enostavno preveč. Če so tvoje pore zamašene z odmrlimi celicami bo pomagalo tudi zmanjšanje izločanje loja, vendar preprečevanje kopičenja celic v porah je ključno za odpravo aken in ohranjaje čiste, lepe in gladke kože!

Kje moraš čistiti kožo da se znebiš mozoljčkov in ogrcev

Kje moraš čistiti kožo? Povsod seveda! Res pa je, da različni predeli na obrazu zahtevajo različno obravnavo. Če imaš akne večinoma na čelu, je pogosto vzrok kozmetika za lase. Pene za lase, produkti za lasne konice, spreji lahko vedno zaidejo v pore. In običajno so te produktu nekoliko lepljivi, zato vedno zlepijo in naredijo trtdovratne “čepke” v porah. Vedno ko jih uporabljaš moraš biti pazljiv da očistiš kožo na čelu. 

  •  Ogrci na nosu namigujejo na problem s prevelikim izločanjem loja, ki se pomeša s skupki kožnih celic.
  •  Mozolji na licih so lahko različnega vzroka. Pomembno je da ne uporabljamo čistilnega sredstva ki se peni, ker lahko povzroča rdečico. Če imate rdečico (Rosaceo) se je treba izogniti vsakršnemu agresivnemu čiščenju.
  •  Akne okoli ust ali na bradi lahko povzroča tudi zobna pasta (običajno vsebuje sodium lauryl sulfate). Očisti kožo takoj po umivanju zob.
  •  Katerekoli akne na straneh obraza lahko povzroča milo ali cleanser, ki preveč izsušuje kožo. Zmeraj nanesi vlažilno kremo po čiščenju.
  •  Akne na čeljustni liniji so pogoste ker dostikrat pozabimo temeljito očistiti tudi ta del. S čistilnim gelom za aknasto kožo je treba obdelati prav vsak predel obraza z nežnim vmasiranjem. Hitro lahko spustimo in očistimo samo bolj izpostavljene dele.
  •  Pogoste so še akne na ramenih in hrbtu (zaradi draženja kože, potu,…). Ta del lahko čistimo malenkost bolj grobo kot obraz, ker je koža debelejša. 

Kdaj je potrebno čistiti kožo

Čeprav se morda sliši nehigiensko, ampak čiščenje je dovolj dvakrat dnevno. 

Če nosiš makeup pa še obvezno zvečer. Razlog zakaj ne večkrat je, ker s prepogostim in agresivnim čiščenjem z alkoholom povzročamo odmiranje kožnih celic na povrhnjici, in zato nastaja še več lusk, hkrati pa se pospeši izločanje loja.

Če očistiš kožo dvakrat na dan bo popolnoma dovolj in ne bo škode, več pa ni priporočljivo. Ne bodi obseden/a s čiščenjem saj aken ne povzroča umazanija in olje, povzroča jih zaprta pora s kožnimi celicami. Če teh ni, je pora odprta, olje pa lahko normalno prehaja na površje, brez da bi zamašilo poro.

Nega aknaste kože zahteva čiščenje do dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer, s čistilnim gelom ali peno, ki raztopi in odstranjuje maščobo in odmrle kožne celice

Kako očistiti kožo z mozolji

Nikakor ne smemo take kože drgniti z brisačo ali krtačami, ker to bo stanje samo še poslabšalo. Naloga je da raztopimo loj in pomešane odmrle celice in jih odstranimoČe koža intenzivno peče, pordeči, zbada ali srbi po čiščenju, potem delaš nekaj narobe, čistiš nepravilno. Tudi brisanje z brisačo je že preveč za aknasto kožo, koža je hitro razdražena.

Čistilo za aknasto kožo uporabljaš tako da ga naneseš na prste in oblikuješ mehko penico ter naneseš z lahkimi krožnimi gibi na obraz. Nato počakaš 30 sekund do minute, da sestavine razgradijo maščobo, predrejo do por in uničijo mikrobe. Nato pa in spereš z mlačno vodo. (Ne vročo in ne mrzlo!)

Čistilni gel deluje najbolje ko ne čutiš posebnega učinka, ne peče in ne srbi. Lahko občutiš samo nekakšno sprostitev kože. Agresivni detergenti, ki se veliko penijo niso najboljši, saj ne da bojo samo raztopili loj na obrazu ampak bodo tudi poškodovali povrhnjico, nastajale pa bodo nove odmrle celice, ki bodo mašile pore.

Odlično se obnese tudi čistilno mleko s salicilno kislino, saj vsebuje še vlažilne sestavine, ki negujejo še tako občutljivo kožo.

Šele na očiščeno kožo nanesemo hidratantno kremo, tonik ali zdravila za akne, če jih imamo. Svetujemo tudi, da se večkrat na dan popivna z robčkom odvečna maščoba s kože obraza.Tonik s hamaamelisom je dober, ker dodatno zoži pore in pomaga zmanjševati oljnat videz kože. 

Tudi nanos pudra je včasih pač nujen in se mu je težko odpovedati. Svetujemo da si izberete puder, ki ne bo dodatno mastil kože in da si ga doma redno odstranjujete.

Povezani prispevki

Komentarji

Napiši komentar

Poganja OpenCart
Likopen | Kozmetika z organskim likopenom © 2018

Kontakt