Pridruži se

Kako preprečiti pigmentne madeže

2015-06-24 03:36:58 0 Avtor: Bor Prebrano: 1478
Kako preprečiti pigmentne madeže

Pigmentni madeži so do neke mere in pri staranju neizogibni, a še vedno lahko ukrepamo tako da je izpostavljenost dejavnikom tveganju manjša, s tem pa tudi nastanek rjavih do sivkastih pigmentnih madežev na koži in neenakomerne polti. 

Zakaj nastanejo pigmentni madeži?

Če ste še sorazmeroma mladi mogoče ne boste opazili veliko sprememb na koži. Z leti, ko na kožo, predvsem na obrazu, že dalj časa vpliva več dejavnikov, pa se začnejo pojavljati tudi madeži. 

Nasprotno od mišljenja večine, pigmentni madeži ne nastanejo zaradi starosti, ampak predvsem zaradi prekomernega izpostavljanja soncu, brez ustrezne zaščite!

Zato je ključno za lepšo kožo v starosti, da ravnamo pravilno v mladosti. Pravzaprav, ni nikoli prepozno za spremembo! S kožo in madeži je tako kot s kajenjem, ena cigareta še ne bo povzročila pljučnega raka, čez daljše obdobje pa se negativni vplivi nabirajo in povzročijo bolezen. Ravno tako je z nezaščitenim sončenjem. Enkratne ali večkratne opekline ne bodo takoj pustile posledic. Z leti pa se bo koža hitreje starala, nastali bodo pigmentni madeži in bolj vidne gube. Seveda se da stanje tudi kasneje izboljšati in popraviti, vedno pa je boljša preventiva kot kurativa.

Nezaščiteno izpostavljanje UV svetlobi sončnih žarkov je glavni vzrok nastanka ene od vrst pigmentacije kože, ki se imenuje melazma.

Drugi dejavnik za bolj pogoste pigmentne madeže je tudi dednost, na katerega pa nimamo vpliva. 

Zaščita pred sončnimi žarki je obvezna

Bistveno pri preprečevanju hiperpigmentiranosti je kontrolirano nastavljanje sončnim žarkom. Soncu se je potrebno izogibati, kadar to ni nujno potrebno, hkrati pa moramo vedno uporabljati dobre sončne kreme, ki kožo vlažijo in zaščitijo. 

Kaj pomeni vedno? Vedno pomeni prav vsak dan in to vse dni v letu. UV žarki so prisotni tudi pozimi, še posebej v gorah in ob morju, prodrejo tudi skozi oblake. Tako ali tako moramo, še posebej pozimi, uporabljati vlažilno kremo, naj bo ta krema takšna, da vsebuje zaščitni faktor vsaj SPF10 in UVA filtre

Obraz je do neke mere v prednosti pred drugimi deli telesa, ker se lahko počasi privaja na sonce ob prehodu iz zime na pomlad in v poletje. To ne pomeni, da kreme ni potrebno uporabljati. Opazite pa lahko, da so opekline poleti ponavadi veliko hujše in veliko bolj pečejo na delih telesa, ki jih sonce pozimi ne doseže, kot so recimo hrbet in ramena. Po drugi strani pa je prav obraz največkrat nezaščiten, ko nismo na morju ali na dopustu, se prevečkrat ne namažemo z zaščitno kremo, in tako obraz leta in leta prenaša nevarne UV žarke, koža se pigmentira in hitreje stara. 

Stalna vsakodnevna uporaba sončne kreme bo preprečila širjenje in temnenje že nastalih pigmentnih madežev na koži in ščitila pred nadaljno pigmentacijo, zaradi poškodb od sonca. Sončna krema varuje tudi pred nastankom opeklin in nevarnega kožnega raka. Vsako odstranjevanje pigmentnih madežev bo brez pomena, če ne boste kože imeli zaščitene ves čas. 

Ali ste vedeli? Opekline lahko dobite tudi ob dnevu brez sonca. Ultravijolični žarki zlahka prodrejo skozi oblake in povzročajo poškodbe kože.

Za vsakodnevno zaščito priporočamo Finibus Terrae Lycocream vlažilno kremo, ki bogato vlaži kožo, majhna koncentracija kojične kisline in arbutina pa pomaga osvetljevati neenakomerne dele kože. Vsebuje zaščitni faktor SPF15. 

Če se pogosto nahajate na predelih z visoko koncentracijo ultravijolične svetlobe, kot so hribi, gore ali morje, hkrati pa imate še bolj svetlo polt, pa je priporočljiva vlažilna zaščitna krema Rebel Dermopeel Shield SPF50.

Priporočamo uporabo naslednjih izdelkov: 

Povezani prispevki

Komentarji

Napiši komentar

Poganja OpenCart
Likopen | Kozmetika z organskim likopenom © 2018

Kontakt