Pridruži se

Ogrci in nečistoče - vse kar morate vedeti, da se jih znebite

2016-10-04 16:33:15 0 Avtor: Likopen Prebrano: 2805
Ogrci in nečistoče - vse kar morate vedeti, da se jih znebite

Skoraj ni človeka brez vsaj kakšnega ogrca – belih ali črnih pikic na koži, ki nastanejo zaradi zamašitve lasnega mešička. Zmotno je mišljenje, da je to umazanija, in ne bo vam pomagalo agresivno čiščenje. Gre za skupek odmrlih kožnih celic, bakterij in maščobe, ki zamašijo pore. Kako se znebiti ogrcev? Mogoče ste poskusili že nekaj stvari, a vendar so lahko bile popolnoma napačne ali so celo poslabšale kožo. Ko boste razumeli vzroke za nastajanje, boste vedeli kaj storiti. 

Odkrijte kaj resnično deluje proti ogrcem in čemu se morate izogibati

Zakaj je odstranjevanje ogrcev pomembno? Ne le zaradi estetskega videza ampak tudi zaradi preprečevanja nastajanja mozoljev (aken). 

Zakaj nastanejo ogrci? 

Nos, čelo in brada so del T-cone obraza, kjer je prisotnih več žlez lojnic, in zato je koža bolj mastna, z več porami. Največkrat ogrci in nečistoče nastanejo na teh predelih. Ogrci so začetna stopnja pojava mozoljev in nastanejo zaradi zamašitve lasnih mešičkov - por. Iz njih se razvijejo akne. To so resnični vzroki za ogrce:

 1. Zaradi delovanja hormonov žleze lojnice proizvajajo preveč maščobe, ki se zadržuje v porah, namesto pretežno na povrhnjici kože.
 2. Odvečna maščoba (sebum) začne zastajati v porah skupaj z odmrlimi kožnimi celicami, kjer se naredi čepek -  beli ogrc. Ta ostane ujet pod površjem kože in ga vidimo kot majhne bele pikice na koži.
 3. Ko se maščoba in odmrle celice na koncu zamašene pore izpostavijo zraku, pride do oksidacije in tako nastane črni ogrc (odprti komedon). Črne pikice so vzrok maščobe pomešane s kožnim pigmentom (melanin), ki na zraku oksidira in ogrc spremeni barvo v rjavkasto - črno. To ni posledica umazane kože ali slabe higiene, ampak oksidacije.

Ogrci nastajajo pretežno v najstniških letih, zaradi velikega delovanja in nihanja hormonov. Niso pa redki tudi v zrelih letih ali pri ženskah v času menstruacije oziroma nekaj dni prej. 

Kako se znebiti ogrcev na obrazu

Zgoraj smo našteli vzroke, tukaj pa predstavljamo rešitve teh vzrokov za nastajanje ogrcev. Uporabljati morate naslednje:

 • izdelke, ki vzpodbujajo normalno prehajanje maščobe iz pore,
 • zmanjšajo maščenje kože oziroma vpijajo odvečno maščobo s kože,
 • odstranjujejo odmrle kožne celice in nečistoče s površine kože in v porah.

Na žalost obstaja veliko izdelkov, ki ne delujejo tako kot obljubljajo. Ne ciljajo na vzroke za nastanek teh majhnih mozoljčkov. Z redno in pravilno rutino nege boste odpravili ogrce, ali pa vsaj zmanjšali njihovo pojavnost na minimum! 

1. Čistilni gel za čiščenje kože z ogrci

Čiščenje ogrcev še ni bilo tako preprosto. Uporabljajte nežen čistilni gel za mastno in aknasto kožo. Izogibajte se navadnim (trdim) milom, ker vsebujejo sestavine, ki močno izsušijo kožo, poleg tega pa povzročajo še draženje kože in mašenje por. Podaljšujejo čas celjenja kože, dalj časa so vidni tudi rdeči madeži od aken.  

Čistilo v obliki gela za kožo z ogrci je nežnejše in učinkovito odstranjuje odmrle kožne celice, odvečno maščobo in bakterije, ki povzročajo mozolje. Vsakdo s kožo nagnjeno k ogrcem in mozoljem bi moral uporabljati čistilni gel za redno čiščenje obraza.

Čistilni gel za obraz, ki nežno razmasti mastno in nečisto kožo nagnjeno k aknam. Vzpodbuja obnovo kože in čisti pore. Preprečuje razvoj aken. Vsebuje salicilno kislino in pirokton (uravnava nastajanje odmrlih kožnih celic in maščobe).

Čistilni gel se uporablja samo dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer in je tista prva obramba pred ogrci in mozoljčki. Priporočamo! 

2. Vpijte odvečno maščobo in odstranite nečistoče z zeleno glino Montmorrilonite

Čeprav jih nanesemo dvakrat do trikrat tedensko, so glinene maske odlične pri vpijanju odvečne maščobe, mehčanju kože in nežni negi. Za večjo učinkovitost proti ogrcem in mozoljčkom priporočamo, da ji dodate nekaj kapljic olja čajevca. Za vlaženje brez mašenja por pa jojobino olje. 

Zelena glina Montmorrilonite je še posebej primerna za vsak mastni tip kože, ogrce in nečistoče.

Preberite tudi: Uporaba olje čajevca in nasvet za masko

3. Krema proti ogrcem z azelainsko kislino

V kolikor so težave z ogrci in mozolji velike, je vedno na voljo še krema proti mozoljem. Kreme proti ogrcem in mozoljem vsebujejo sestavine, ki delujejo na več načinov - zmanjšajo proizvodnjo maščobe, preprečujejo kopičenje odmrlih kožnih celic in razvoj bakterij.

Za odstranjevanje ogrcev je še posebej učinkovita azelainska kislina. Njeno delovanje je keratolitično, saj preprečuje poroževanje zgornjih delov kožnih celic. To zavira mašenje por in nastanek vseh vrst komedonov (ogrcev). Azelainska kislina pri rednem nanosu na kožo drastično zmanjša vse vrste ogrcev! 

Krema proti mozoljem z azelainsko kislino preprečuje razvoj aken, odstranjuje ogrce, bele in črne mozoljčke ter zmanjša tvorbo maščobe na koži.

Poleg tega je odlična za vrste pigmentacij imenovane hiperpigmentacija - temni pigmentni madeži na koži, nastali od aken ali sonca. 

Pomembni nasveti za nego kože nagnjene k ogrcem

Ogrci so lahko trdovratni, še toliko bolj, če ne uporabljate pravih izdelkov za nego. Kot vedno je pomembno, da veste kaj dajete na svojo kožo. To boste razbrali s seznama sestavin na embalaži.

 • Nekateri izdelki delujejo prav nasprotno od želenega, vzpodbujajo še večje izločanje maščobe in s tem pojav novih ogrcev. Ali ste vedeli da na primer limona, evkaliptus, peppermint ali mentol v kozmetiki, povzročajo dodatno draženje kože? Tako je, te sestavine delujejo dražilno, in to povzroča odziv kože, da se še bolj masti!
 • Pozabite na drgnjenje z brisačo, gobami ali milom. Ogrci bodo ostali ujeti pod tik pod površjem kože. Rezultat tega bo samo bolj razdražena in rdeča koža, nečistoče pa bodo ostale.
 • Ali si prevečkrat umivate obraz? Razen če ste pogosto spoteni ali umazani, čiščenje obraza ni potrebno več kot dvakrat dnevno, še manj pa z čistilnimi sredstvi.
 • Ne ščipajte, drgnite in čim manj se dotikajte kože. Če želite odstranjevati določene ogrce sami, lahko uporabite Odstranjevalec ogrcev in mozoljčkov. Najdete ga v naši spletni trgovini.
 • Izogibajte se mastnim kremam na predelu, kjer imate ogrce in raje posezite po kremah z lažjo teksturo. Sestavine, ki se jim morate izogibati: mineralno olje, parafin, sodium laureth sulfate.

Tako, v povzetku ste izvedeli malodane vse, kar morate vedeti o ogrcih, in kako se jih boste uspešno znebili. Preizkusite, ne bo vam žal! 

Povezani prispevki

Komentarji

Napiši komentar

Poganja OpenCart
Likopen | Kozmetika z organskim likopenom © 2019

Kontakt