Pridruži se

Likopen - naravni antioksidant proti staranju kože

2015-07-18 22:52:49 0 Avtor: Bor Prebrano: 2671
Likopen - naravni antioksidant proti staranju kože

Likopen je eden od najmočnejših antioksidantov na svetu, in približno 100x močnejši od vitamina E. Ko ga nanesemo na kožo se bojuje proti prostim radikalom in pomaga metaboličnim funkcijam kožnih celic, da se obnovijo in popravijo. Zato je najbolj uporaben v izdelkih proti gubam, saj hkrati popravlja teksturo, kot tudi zaščiti pred nadaljnimi poškodbami, tudi pred UV žarki, ki so eden od glavnih krivcev za staranje kože.

Likopen - zaščitnik kože pred soncem

Likopen spada v skupino rastlinskih sestavin, ki so topne v maščobah - karotenoidi. Označujemo ga tudi kot karoten, ki daje veliko sadežem in zelenjavi oranžno, rdečo ali rumeno barvo. V rastlinah imajo funkcije pri fotosintezi, hkrati pa ima odločilno vlogo pri uničevanju prostih radikalov in tako ščiti organizem pred preveliko izpostavljenostjo nevarnih UV žarkov. Likopenove lastnosti antioksidanta in zaščitnika pred UV sevavanjem ga naredita izjemnega v vlogi ohranjevalca mladostne kože.

Kje najdemo likopen

Nekateri od sadežev z likopenom so grenivka, lubenica, papaja, jagode in kot najbolj pogost - paradižnik. Prav s prehrano, ki vsebuje paradižnike, prejmemo največ likopena. Uživanje neobdelanih paradižnikov sicer predstavlja le majhen delež biološke razpoložljivosti likopena, ker je v njem vezan v neprebavljive vlaknine. Največ ga tako prejmemo s kuhanimi produkti kot so paradižnikova mezga, juha ali celo kečap (pustimo to, da je v njem običajno preveč sladkorja). Tudi prehranjevanje z njim pomaga pri telesnih funkcijah saj je znan po tem da lahko preprečuje raka pljuč in prostate, znižuje tveganje za bolezni srca ter nadzoruje vnetja. Največ se ga nalaga v nadledvične žleze, debelo črevo in jetra. Doseže tudi kožo in vzpodbuja proizvodnjo kolagena, vendar ga je za izjemen učinek potrebno nanesti na kožo.

Ker je topen v maščobi in ima relativno majhno molekulsko veličino, antioksidant likopen zlahka prodre v kožo, ko ga nanesemo v obliki kreme ali losjona. Še več, ker je še posebej učinkovit v bolj maščobnih tkivih, mu koža z lipidnim slojem predstavlja lahko tarčo, kjer prinaša koristi v boju proti gubam in staranju.

Mnoge koristi likopena proti staranju kože

Likopenova mogočna antioksidativna akcija in zmožnost varovanja kože pred UV radiacijo je posledica molekularne sestave, ki je odogovrna za njegovo rdečkasto barvo in sposobnostjo blokiranja UV žarkov.

Zaščiti kožo

Likopen zagotavlja antioksidativno zaščito kože zaradi zunanjih vplivov in tako varuje pred prezgodnjim staranjem. Znan tudi kot lovilec prostih radikalov, ki vodijo k staranju in kroničnimi boleznimi. Ker se koncentrira v celičnih membranah, igra pomembno vlogo pri preprečevanju oksidativnih poškodb celic in oksidativnega stresa, saj vpliva na debelino, čvrstost in pretočnost membran. Celične membrane varujejo kožne celice in morajo absorbirati hranilne snovi ter preprečevati in odstranjevati toksine, zato je njihovo stanje ključno pri preprečevanu staranja. Likopen zavira poškodbe celic in rdečico, ki jo sprožata sonce in onesnaženost

Izboljša teksturo kože

Poleg zaščite kože in izboljšanja celičnega metabolizma pa hkrati zagotavlja koristne učinke na komunikacijo med celicami - stike med dvema sosednjima celicama. Te stiki se nahajajo v različnih delih telesa. Te stiki so izredno pomembni za kožo ker so od njih odvisni vitalni procei celic povezani z rastjo in reprodukcijo. Likopenova zmožnost izboljšanja medcelične komunikacije in s tem obnavljanje kožnih celic, lahko vidno izboljša teksturo kože in pomaga pri ohranjanju videza mlade kože.

Zavira staranje

S starostjo propada tudi kolagen, beljakovina, ki ohranja kožo čvrsto. Likopen lahko zavira aktivnost encimov, ki so odgovorni za razpad kolagena in znižuje poškodbe DNA, ki vodijo do pretrganja peptidnih vezi in kolagenskih vlaken kar se izraža v postopni izgubi elastičnosti, ohlapnemu izgledu in pojavu gub. Z likopenom se ohranja naravna čvrstost kože.

Kolagen se s starostjo zmanjšuje,
likopen lahko pomaga
pri nadomestitvi izgubljenega.

Likopen spada v skupino varnih kozmetičnih sestavin, težav z uporabo ni bilo zaznanih, kvečjemu ima celo koristi na zdravje. Ne povzroča draženja kože alergijske reakcije pa so sila redke. Tudi zato, ker se zlahka absorbira v kožo, je priporočljiv in uporabljan v izdelkih kot so vlažilne in anti-age kreme. Ne redko pa se ga dobi v prehranskih dopolnilih v obliki tablet, skupaj z omega 3 in 6 maščobnimi kislinami, ki skupaj izboljšajo odpornost in imunski sistem.

Likopen v naši spletni trgovini je pridelan organsko in ekstraktiran iz zrelih paradižnikov s patentiranim postopkom, ki ne vključuje prav nobenih kemikalij, temveč samo CO2 (kar izdihnemo).


Reference in raziskave, ki potrjujejo koristi likopena na kožo in zdravje:

  1. Antioxidant activity of topically applied lycopene J Eur Acad Dermatol Venereol. 2004 Jan;18(1):52-5.; Andreassi M1, Stanghellini E, Ettorre A, Di Stefano A, Andreassi L.
  2. Namitha KK, Negi PS. Chemistry and biotechnology of carotenoids. Crit Rev Food Sci Nutr. 2010 Sep;50(8):728-60.
  3. Rao AV, Rao LG. Carotenoids and human health. Pharmacol Res. 2007 Mar;55(3):207-16. Epub 2007 Jan 25.
  4. Evans JA, Johnson EJ. The role of phytonutrients in skin health. Nutrients. 2010 Aug;2(8):903-28. Epub 2010 Aug 24.Shi J, Le Maguer M. Lycopene in tomatoes: chemical and physical properties affected by food processing. Crit Rev Food Sci Nutr. 2000 Jan;40(1):1-42.
  5. Alda LM, Gogoasa I, Bordean DM, et al. Lycopene content of tomatoes and tomato products. Journal of Agroalimentary Processes and Technologies. 2009;15(4):540-542.
  6. Khachik F, Carvalho L, Bernstein PS, Muir GJ, Zhao DY, Katz NB. Chemistry, distribution, and metabolism of tomato carotenoids and their impact on human health. Exp Biol Med (Maywood). 2002 Nov;227(10):845-51.
  7. Lopes LB, Reed R. A simple and rapid method to assess lycopene in multiple layers of skin samples. Biomed Chromatogr. 2010 Feb;24(2):154-9.

Povezani prispevki

Komentarji

Napiši komentar

Poganja OpenCart
Likopen | Kozmetika z organskim likopenom © 2018

Kontakt