Pridruži se

Nevarne posledice sončenja na koži

2016-04-04 17:32:25 0 Avtor: Bor Prebrano: 796
Nevarne posledice sončenja na koži

Komaj nekaj časa šele pridobivamo opozorila dermatologov in strokovnjakov, o posledicah prekomernega izpostavljanja soncu, a ozaveščenost je žal še mnogo premajhna. Še vedno se veliko mladih in starejših prepušča sončnim žarkom tekom dneva na plaži ali na delu zunaj, in to celo brez vsakršne zaščite.

Zakaj se sončimo čeprav je nevarno?

Pred desetletji se še ni veliko vedelo o posledicah sončenja, pridobivanja zagorele polti. Nekdaj je veljalo celo z zdravo. Te navade je težko izkoreniniti in z osveščanjem bi morali pričeti že v osnovnih šolah, starši pa bi morali prenašati pomen zaščite na otroke. Tako pa ni nenavadno videti opekline na prvih dnevih dopusta, češ da je to nekaj normalnega. Pa ni. Ne trdimo,  da  je potrebno večno skrivanje pred soncem. Sonce nujno potrebno za naše zdravje. In v tej izjavi ni popolnoma nič pretiranega. Brez sonca tudi rastline ne bi uspevale, mi pa bi bili prikrajšani za življenjsko pomemben vitamin D3. Za dovoljšno količino tega vitamina ni potrebno ležati na soncu in se utapljati v lastnem potu. Dovolj je že 20 minut zmernega izpostavljanja neposredni sončni svetlobi dnevno.

Ali ste vedeli: Če bi želeli biti varni, bi morali ob celodnevnem sončenju in aktivnostmi na plaži, porabiti vsaj 100 ml - 150 ml sončne kreme.

Kakšne so posledice sončenja

O posledicah izpostavljanja UVA in UVB žarkom je bilo v zadnjih nekaj letih narejenih veliko raziskav, ki so pred tem časom manjkale. Študije so pokazale nedvomno povezanost med obolevnostjo za kožnim rakom in melanomom. Pravzaprav svetovna zdravstvena organizacija uvršča ultravijolično sevanje in tudi solarije, med visoko kancerogene dejavnike. To so najhujši možni izidi. 

Sončenje pa vidno pušča posledice na videzu kože. In posledice se nabirajo tekom vsega življenja, začenši z izpostavljenostjo v zgodnjem otroštvu. UV sevanje aktivira različne procese v koži. Del ultravijoličnih žarkov se absorbira v kožo, kjer vpliva na njene strukture tako, da pride do oksidativnega stresa. Nastanejo prosti radikali in okvarjeni encimi, ki skrbijo za kožo. Poškodujejo se celice in tkiva, tudi kolagenska in elastinska vlakna. Nastopi smrt celic. Znak da je do tega prišlo, so prav opekline ali rdečica na izpostavljenih delih kože. Koža ima nekatere obrambne mehanizme, ki jo ščitijo in preprečujejo propadanje, vendar lahko odpovedo in pride lahko do rakavih celic. 

Preveč sonca spremeni strukturo kože, elastičnost, posledice pa so številne gube, ki jih sicer ne bi bilo. Sončenje povzroča neenakomerno obarvanje kože saj med drugim povzroča rdeče, rumenkaste ali sive do rjave madeže, ki kazijo enotno barvo kože. Pojavi se lahko tudi luskasta koža in vidne krvne žilice. Koža je videti mnogo starejša, kot je v resnici.

Več nezaščitenega izpostavljanja UV žarkom povzroča več gubic in madežev na koži

Koliko pridobivanja barve je še zdravo?

Kakršnokoli pridobivanje barve že vsaj malo škodi koži. Barva ali rjava obarvanost kože je samo znak izpostavljenosti ultravijoličnim žarkom in poškodb, ki pridejo zraven. Ni važno ali barva pride iz solarija ali od sonca, nastavljanje žarkom poveča tveganje za prezgodnje staranje, nastanek globokih gub in raka. Ta trditev vas mogoče preseneča, ampak vedeti morate da trenutno "modne zapovedi" narekujejo obarvanost kože kot nekaj zaželenega in lepega. Ironično pa je, da bolj kot bo koža potemnela, bolj bo kasneje zgubana in izgledala postarana. Nekdaj je bilo ravno obratno, bela in nepoškodovana koža je veljala za lepšo, kar tudi je! Se pa mišljenje le počasi pričenja obračati v bolj zdravo in pravilno. 

Vlažilna krema s SPF zaščito kožo navlaži, prepreči luščenje in opekline, ter varuje pred nastankom gubic

Vsakodnevno, tudi pozimi je potreben nanos zaščitne kreme, ki bo kožo ohranjala dovolj navlaženo in zaščiteno pred UV žarki. Velja za vse tipe kože, predvsem za bolj občutljive. Naše kreme z likopenom in antioksidanti še dodatno zavirajo staranje in nastajanje gubic, vsebujejo pa tudi zaščitni faktor. Za tiste, ki radi zahajate v hribe ali ste pogosto zunaj in na morju je priporočljiva krema z največjo zaščito, ki hkrati osvetljuje pigmentne madeže in prepreči nastanek novih. 

Priporočamo naslednje izdelke

Komentarji

Napiši komentar

Poganja OpenCart
Likopen | Kozmetika z organskim likopenom © 2018

Kontakt