Pridruži se

Vse kar morate vedeti o obraznih pilingih

2016-04-14 19:38:42 0 Avtor: Bor Prebrano: 2058
Vse kar morate vedeti o obraznih pilingih

Kaj naredi piling za obraz na koži

Pilingi odstranjujejo odmrle kožne celice s površja kože in pospešijo proces obnove. Bolj kot je piling močan, globlje v plasti kože lahko učinkuje

Zgornja plast kože je roženina (stratum corneum), in je v celoti sestavljena iz plasti že odmrlih kožnih celic, ki nenehno odpadajo s kože, medtem ko se pod površjem stalno obnavlja celična struktura. Takoj pod njo je snovna zarodna plast (stratum germinativum), v njej se epitelijske celice nenehno razmnožujejo in prehajajo na površje. To traja približno štiri tedne. S staranjem se epidermoza (obnova) vse bolj upočasnjuje, to pa s pilingom pospešimo. Ko odstranimo to kožo čisto na površju, koristimo koži na več načinov. Izboljša se barva, koža pa postane mehkejša in gladka, ker so tedaj na površju samo mlade celice, še nepoškodovane od zunanjih vplivov, sonca, vetra, mraza. Po pilingu je koža tudi bolj dovzetna za prejem antioksidantov ali sestavin v kremah in zdravilih. Opazili boste tudi bolj sijočo, svetlejšo in mladostnejšo kožo, z manj nečistoč. 

Pilinge delimo na dve vrsti in vsak ima svoje prednosti in slabosti

Kemični piling

Kisline so najpogostejše sestavine v kemičnih pilingih. V kremah in losjonih so te koncentracije manjše in nenevarne za kožo, predvsem so koristne. 

Največkrat so prisotne alfa in beta hidroksi kisline. Predstavniki prve so predvsem glikolna,mlečna in mandljeva kislina. Najbolj znana v drugi skupini pa je salicilna kislina, katera ni za uporabo pri ljudeh, ki so alergični na aspirin oziroma salicitate. 

Alfa hidroksi kisline so nekoliko nežnejše in bolj primerne za suho kožo. Luščijo površino kože in hkrati izboljšujejo hidracijo. 

Salicilna kislina je nekoliko močnejša in prodre globlje v kožo. Je topna v maščobi zato je bolj primerna za mastno in kožo nagnjeno k aknam. Salicilna kislina raztopi vezi med celicami, ki se nabirajo v porah ali na koži. Odlična je za odstranjevanje ogrcev. Dobi se tudi v čistilih za aknasto kožo

Močnejši kemiči pilingi odstranijo še večjo plast povrhnjice in učinkujejo globlje v koži, zato je koža po posegi izjemno občutljiva in potrebuje več časa, da se zaceli.

Pilinge delimo na površinske, srednje globoke in globoke Ti vključujejo posege s kislinami z močnejšo koncentracijo in jih lahko izvajajo samo usposobljene osebe v kozmetičnih salonih ali dermatologi. Na kožo se nanašajo kisline (TCA) primerne koncentracije katere se pusti ležati, da pričnejo učinkovati na kožo. Ko dermatolog ali ustrezno usposobljena oseba v salonu oceni, da je dosežen primeren učinek, se kislino nevtralizira in tako ustavi njeno delovanje. Ob koncu se na kožo nanese antibiotično mazilo. Poseg traja približno 20 -30 minut. Med samim delovanjem kisline na obrazu se običajno pojavi pekoč občutek, ki je lahko tudi bolj intenziven. 

Mehanski piling

Za mehanski piling se v kozmetičnih preparatih uporabljajo naravna vlakna kot so kokosove luščine, orehove lupinice ali jedrca marelic. Popularni so tudi domaći pilingi s kavo, medom, sladkorjem in še kaj. Sestavine so lahko tudi umetne kot so kroglice polietilena ali kristali aluminijevega oksida (korund), ki se uporabljajo tudi pri mikrodermoabraziji, ki pa poteka pod večjim pritiskom snovi na kožo. 

Razlika med kemičnim in mehanskim pilingom je v načinu delovanja. Medtem ko kemični raztopi celice, veziva in loj, mehanski deluje predvsem na odmrle kožne celice in posušen kožni loj in je nekoliko bolj grob, vendar je rezultat za videz kože običajno boljši. Funkcija mehanskega pilinga je pomagati pri odstranjevanju poškodb kože kot so pigmentacija, brazgotine in različno obarvane lise in madeži na koži. S tem pa postane koža tudi lepša, gladka in enakomernejšega odtenka


Pri mehanskih pilingih je potrebno biti pazljiv, da nismo preveč agresivni saj lahko hitreje odstranimo preveč kože in nastanejo lahko tudi poškodbe. Prav tako je potrebno zavarovati oziroma preprečiti stik z očmi in drugimi odprtinami na obrazu. 

Mehanski piling je tudi mikrodermoabrazija (diamantni piling) ali dermoabrazija. Gre za nekoliko bolj grob poseg na koži, ki odstrani še večjo plast kože in se veliko uporablja v kozmetični industriji za preprečevanje staranja kože, zgladitev gub in pomlajevanja. Pri izbiri izvajalca je treba biti previden, ker lahko neusposobljena oseba naredi tudi škodo na koži. 

Zaščita kože po pilingu

Tudi po blagem pilingu s kremami, ki so v prosti prodaji, bo koža veliko bolj občutljiva na sončno svetlobo, bolj dovzetna za prejem ultravijoličnega sevanja in s tem. Zato se je potrebno zaščititi s sončno kremo, ki varuje pred UVA in UVB žarki. Izpostavljenost soncu moramo čimbolj omejiti in nositi pokrivala. Vse močnejše posege pri strokovnjakih se pogosto izvaja samo pozimi, ker je takrat manj sonca.

naroči se na e-novice

Povezani prispevki

Komentarji

Napiši komentar

Poganja OpenCart
Likopen | Kozmetika z organskim likopenom © 2018

Kontakt