Pridruži se

Kako odstraniti madeže od aken - rdeči, temni madeži in lise

2015-06-24 03:36:12 0 Avtor: Likopen.si Prebrano: 6677
Kako odstraniti madeže od aken - rdeči, temni madeži in lise

Madeži zaradi aken so rdeče ali rjave lise (fleki), ki jih strokovno poimenujemo makole. Na koži ostanejo po vnetnih oblikah mozoljev, še pogosteje in bolj intenzivni pa so, če mozolje pogosto agresivno stiskamo in ščipamo. So tudi vrsta hiperpigmentacije po vnetju.

Te rdeči madeži niso brazgotine. Brazgotine predstavljajo dvig ali udor kože in potrebujejo drugačno obravnavo. Akne pa niso edine, ki lahko povzročijo razbarvanost kože. Povzroča jo tudi sonce, alergije ali celo kontracepcijske tabletke. 

Akne so oblika poškodbe kože, ki se mora zaceliti. Pri vnetju se koža obarva rdeče ali rjavo in po zacelitvi lahko rdeči flekci kmalu izginejo. Pri nekaterih pa lahko te madeži vztrajajo tudi več mesecev ali celo let, če jih ne odstranjujemo. Druge oblike hiperpigmentacije pa lahko ostanejo tudi za vedno in ne izginejo same od sebe. 

Če imate rdeče madeže od aken uporabite naslednje izdelke: 

Sončna krema ali vlažilna krema z zaščito proti soncu

Uporaba sončne kreme ali vlažilne kreme z zaščitnim faktorjem je bistvena, ne glede na to ali imate ali pa še nimate madežev. Zaščita preprečuje nastanek kožnih madežev in pomaga pri neenakomerni obarvanosti polti. Sončna krema vas varuje pred nevarnimi UV žarki in preprečuje nastanek kožnega raka, ki je žal zelo pogost. 

Če želite pospešiti odstranitev rdečih madežev potem uporabljajte zaščitno sončno kremo vsak dan. Za osebe z zelo svetlo poltjo je nujna aktivna zaščita pred sončnim žarki celo življenje. Preprečevala bo nastanek novih madežev in ustavila dodatno temnenje že obstoječih lis. Več lahko preberete v Kako preprečiti pigmentne madeže

Piling

Piling je zelo koristen za aknasto kožo saj zavira mašenje por in hkrati tudi za svetlenje kože. Piling odstranjuje odmrle kožne celice in hkrati tudi rdeče obarvane madeže, na površje pa prehaja mlajša koža. Poznamo dve vrsti pilinga:

  1. Mehanski piling
  2. Kemični piling

Obe metodi odstranjujeta kožne celice. Mehanski piling vključuje krpice in gele z mehanskimi delci. Najbolj priporočljivi so pilingi s finimi delci. Takimi, ki jih komaj občutimo, saj niso preveč agresivni. Kemični piling lahko običajno izvajamo z glikolno in salicilno kislino. Kozmetični salonu ponujajo še močnejše formulacije in kisline. Azelainska kislina tudi površinsko lušči

Piling je ena od možnosti za hitrejšo regeneracijo kože in odstranjevanje kožnih madežev od aken, potrebno pa je vedeti, da lahko nastane blažja reakcija na koži, kot je začasna pordečitev ali luščenje in suhost. S tem je koža nekoliko bolj občutljiva in dovzetna za sončno svetlobo, zato je še toliko bolj pomembno, da jo kasneje zaščitimo s kvalitetno vlažilno sončno kremo z zaščitnim faktorjem najmanj 15. To velja vedno kadar uporabljamo pilinge, tudi, če samo za pomladitev kože.

Belilne kreme za osvetlitev madežev

Poleg pilinga, ki pospeši obnovo kože, lahko rdeče in rjave madeže osvetlimo z belilnimi kremami, ki običajno vsebujejo naslednje sestavine:

  • kojična kislina
  • ekstrakt likorice
  • arbutin
  • vitamin C
  • azelainska kislina

Te izvlečki vplivajo na proizvodnjo melanina v koži ali pa zavirajo encime, ki posledično povzročajo nastanek temnih madežev. Po uporabi močnejših belilnih krem, ki vsebujejo višje koncentracije aktivnih sestavin, je obvezna močnejša sončna zaščita. Azelainska kislina z antibakterijskim delovanjem zavira razvoj aken in hkrati svetli madeže in starostne pege.

Kreme iz trgovine Likopen, ki svetlijo madeže:

Kdaj začeti odstranjevati rdeče madeže

Madeži po aknah so na začetku običajno svetlo rdeči, s časom pa lahko precej potemnijo do temno rjave barve. Prej kot začnete z uporabo zgornjih treh korakov, lažje in hitreje se boste znebili znakov pigmentacije in boljši bodo rezultati. Vendar pa ne prekmalu!

Dokler je na področju mozolja še ranica (krasta) je bolje počakati da odpade in ostane samo še rahlo rdečkasta koža. Uporaba pilinga (s kislinami ali delci) na poškodovani in nezaceljeni koži ni primerna, ker se bo proces celjenja samo še podaljšal. Zato vedno počakajte da se ranica zaceli, lahko uporabite tudi izdelke za hitrejše celjenje, nato pa šele pričnite z uporabo pilinga in / ali belilnih krem. 

Rdečkaste lise ali madeži od aken lahko na koži vztrajajo več let, če se ne zaščitimo in ne uporabljamo osvetlitvenih krem.

Kdaj bodo temni madeži izginili?

Z uporabo pilinga ali belilnih krem se skrajša čas do posvetlitve rdečih madežev in enakomernega tena kože na celotnem obrazu. Vendar vsak izdelek rabi nekaj časa, za najboljši rezultat. 

Najhitreje se znebimo rdečih madežev, če izdelek uporabljamo redno, dokler se stanje ne izboljša, kar pa traja od približno enega do treh mesecev, odvisno od stanja kože. Mlajša koža po navadi hitreje postaja bolj enakomerne barve. Nekaterim se koža obnavlja bistveno hitreje kot drugim, zato so učinki lahko vidni hitro. Ko se koža popravlja lahko opazimo nekaj suhih kožnih celic na površju madežev ali celo odmrlo kožo. To pomeni da proces deuje, koža se obnavlja, kmalu pa bodo izginili tudi madeži

Proti makolam delujejo tudi različni obrazni posegi. Rezultati so še hitrejši, vendar pa imajo lahko več stranskih učinkov. Dermatologi ali kozmetični saloni izvajajo kemični piling, laserske tretmaje ali mikrodermoabrazijo. Ti sprožijo še hitrejšo obnovo kože, vendar je še bolj rdeča in občutljiva na sonce. Potrebno je več tretmajev, kateri pa stanejo od približno 30 € naprej. 

Za hitro zakrivanje rdečih madežev svetujemo nanos korektorja. Za dosego lepe kože z enakomernejšo barvo in strukturo pa sledite tem trem korakom:

  1. Uporaba sončne kreme, ki preprečuje dodatno temnenje madežev
  2. Redna uporaba pilinga ali čistilnega gela s piling učinkom
  3. Nanos belilnih krem

Za konec tudi malce potrpljenja in kakšen mesec časa, da se koža popravi. 


Povezani prispevki

Komentarji

Napiši komentar

Poganja OpenCart
Likopen | Kozmetika z organskim likopenom © 2019

Kontakt