Pridruži se

Gozdni Slezenovec (Malva silvestris)

2017-02-15 18:27:54 0 Avtor: Likopen Prebrano: 2908
Gozdni Slezenovec (Malva silvestris)

Slezenovec velja za zdravilno rastlino. Raste na sončnih in suhih tleh ob poteh, zidovih in na zapuščenih poljih po celotni Evropi, Aziji in Severni Afriki in nima posebnega vonja. Uporabni deli slezenovca so cvet in listi, ki vsebujejo zdravilne sluzi. Cvetni ekstrakt vsebuje vitamine A, B1, B2, C in E, aminokisline in tanine. Slezenovec cveti med junijem in oktobrom. Njegove zdravilne značilnosti so skoraj enake slezu, ampak je pri nas slezenovec nekako bolj uveljavljen.

Slezenovec za blaženje kožnih težav

Mazila z njegovo vsebnostjo pa se uporabljajo za srbečo kožo, celjenje kožnih prask in manjših ranic ter razpok. Odličen je tudi za odpravljanje rdečice, zato se v kozmetiki uporablja predvsem za nego suhe in občutljive kože, ki je nagnjena k pojavu rdečice. Na kožo ima namreč pomirjajoč in vlažilen učinek.

Še najbolj pa je slezenovec znan po učinkovitem zaviranju luskavice (psoriaze). Gre za prekomerno razraščanje epidermalnih keratinocitov v kombinaciji z vnetjem vrhjice (epidermisa) in usnjice (dermisa). V preprostem jeziku to pomeni, da se pri  luskavici koža prehitro obnavlja, namesto običajnih 28 dni, ki jih celice potrebujejo, da pridejo na površje kože, se cikel zmanjša na samo 4 dni. Če pri zdravi koži želimo za lepši izgled in prožnost doseči hitrejše obnavljanje kožnih celic, pa tukaj kožne celice prehitro nastajajo. Prizadene približno 1–5% ljudi, večje tveganje za bolezen imajo ljudje s svetlo kožo. 

Njegove liste pa lahko uporabimo tudi kot obkladke za prizadete dele kože. Izvleček slezenovca je močan naraven antioksidant, ima protivnetne učinke in uravnava tvorbo sebuma, predvsem pa uravnava raven vlage v koži.

Kreme, ki vsebujejo slezenovec


Slezenovec ima več koristnih učinkov. Kadar je v obliki sirupov, čajev ali pastil je namenjen predvsem pomoči pri vnetju žrela in dihal, varovanju pred dražljaji in pomirjanju kašlja, pa tudi blaženju želodčnih in črevesnih vnetij.


Naroči se na e-novice in prejmi 8% popusta na prvi nakup


Viri: https://sl.wikipedia.org/wiki/Gozdni_slezenovec

Povezani prispevki

Komentarji

Napiši komentar

Poganja OpenCart
Likopen | Kozmetika z organskim likopenom © 2019

Kontakt